MUSEU DELS SANTS – OLOT – Religions i creences

Sobre aquest projecte

Durant el 2017 i 2018 vam dissenyar el projecte i l’espai educatiu per a l’exposició temporal «Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte», al Museu dels Sants d’Olot, que incloïa una visita guiada, una activitat artística i dossiers per a alumnes d’ESO i batxillerat.

 

«Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte» era una exposició per tractar la diversitat de creences a través d’imatges, entrevistes a testimonis diversos i peces artístiques d’arreu del món, que van des de l’època de l’antic Egipte fins a la creació contemporània.

 

La mostra partia de la idea que les creences són quelcom inherent a l’ésser humà. L’exposició volia mostrar la diversitat d’allò que anomenem creure, i contribuir a fer que els visitants poguessin reconèixer i valorar les creences dels altres, entenent les creences des d’un punt de vista molt ampli, tant les relacionades amb el valor, l’ètica o la ideologia, com les relacionades amb l’esport, l’alimentació o la salut.

 

Els grups escolars, abans de visitar l’exposició, van fer una sessió prèvia a l’aula (dissenyada per Núria Molina), en la qual treballaven a partir d’una activitat i joc que diferenciava les creences dels coneixements. La citació de Joan Estruch n’era el fil conductor: «N’hi ha que creuen que saben i n’hi ha que saben que creuen.».

 

A l’exposició es partia de tres àmbits: Silencis, Paraules i Crits. Amb el suport de vídeos, citacions i objectes exposats, cada alumne podia conèixer, aprendre i reflexionar sobre la diversitat de creences. A partir de preguntes i dinàmiques especifiques de cada àmbit, podien fer una reflexió personal creant un diàleg de manera socràtica per construir respostes entre tots.

 

Al final de la visita a l’exposició es treballava en grup per poder portar a terme l’última activitat d’expressió en l’àmbit educatiu, en la qual, a partir de l’escolta, l’expressiói el respecte, els participants podien parlar de la diversitat de creences, les religions i de l’impacte que tenen en la nostra vida quotidiana. Aquí podien donar la seva opinió i podien escriure les seves respostes dins els cercles a les preguntes principals.

 

Un projecte de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Disseny expositiu: Espai Androna, SL. Disseny gràfic: Enserio, SC.

Data
Categoria
Visites i activitats educatives